Voordat we de drie termen AVOD, SVOD en TVOD behandelen, is het goed om eerst stil te staan bij een vierde afkorting, namelijk OTT. Het is namelijk handig om eerst te begrijpen wat deze term betekent, omdat deze het speelveld omvat waar de drie verdienmodellen AVOD, SVOD en TVOD in opereren. Dus laten we het hebben over OTT, misschien wel de belangrijkste term uit de online videowereld.

OTT: over-the-top

‘Over-the top’ – ook wel afgekort tot ‘OTT’ – is de term die wordt gebruikt voor het aanbieden van video content via het internet. Films, series en televisieprogramma’s hoeven vandaag de dag namelijk niet meer alleen via een kabelpartij bij consumenten binnen te komen. Wanneer je video’s dus zonder zo’n tussendienst via het internet bekijkt – en dan vooral waar en wanneer het jou uitkomt – doe je dat dus ‘over the top’.

Nu we deze term hebben besproken, is het tijd om de vier afkortingen voor verdienmodellen te bespreken. Afhankelijk van de video content die je over-the-top wilt verhandelen, zijn AVOD, SVOD en TVOD de meestgebruikte, lucratiefste verdienmodellen om je content mee aan te bieden. We beginnen bij AVOD:

AVOD: video advertising

Je hoort de term ‘AVOD’ steeds vaker en dat is niet zomaar: het is een distributievorm die behoorlijk in opkomst is. AVOD – wat staat voor ‘advertising-based video on demand’ – is de term die gebruikt wordt om de videodistributiemethode te beschrijven die steeds vaker voorkomt: gratis video’s met reclame.

Platformen zoals YouTube, Facebook Watch, Freeview Play van Roku, Pluto TV en de gratis versie van NBC’s streamingdienst Peacock zijn voorbeelden van AVOD-platformen. Je vindt hier veel gratis te bekijken video’s, films en series en krijgt in ruil daarvoor niet-te-skippen reclames te zien.

Mocht je interesse hebben in het aanbieden van jouw video content in combinatie met automatisch afspelende advertenties, dan is Tradecast wellicht een interessante partner. Het Tradecast VMS maakt het namelijk mogelijk om zelf video’s met het AVOD-model te distribueren. Eigenaren van waardevolle, ‘premium’ content gebruiken het AVOD-model heel gericht en niet voor ál hun materiaal, omdat dit verdienmodel pas écht goed rendeert wanneer je heel veel kijkers bereikt.

SVOD: subscriptions-based video sales

Als je je bezig houdt met online video content, heb je deze ook vast wel eens voorbij zien komen: de afkorting ‘SVOD’. Deze staat voor ‘subscription video-on-demand’: het bekijken van video’s via het internet voor een vast, periodiek bedrag.

Bekende voorbeelden van SVOD-diensten zijn Netflix, Videoland en HBO Max, maar vandaag de dag maken platformen als Tradecast het mogelijk om ook zelf SVOD-abonnementen te verkopen, bijvoorbeeld op je eigen videoplatform.

Met het Tradecast VMS kun je eenvoudig video content selecteren die onder jouw SVOD-abonnement moet vallen. Vervolgens geef je je SVOD-abonnement een waarde en een tijdsduur, bijvoorbeeld een abonnement voor €5 per maand waarmee je toegang krijgt tot het volledige video-aanbod. En that’s it! Kijkers kunnen vanaf nu jouw SVOD-abonnement vinden op je Tradecast Videoplatform en rechtstreeks afrekenen en kijken. Zo simpel kan het zijn om een eigen SVOD-abonnementendienst aan te bieden.

TVOD: transaction-based video sales

Als laatste is het tijd om het te hebben over TVOD, een verdienmodel dat in het verlengde ligt van SVOD. TVOD staat voor ‘transaction video on-demand’, oftewel de verkoop van één of meerdere video’s voor een bepaalde tijd. Waar je SVOD het beste kunt zien als een abonnementsdienst, biedt je middels het TVOD-model een enkele video te koop of te huur aan, vaak voor een beperkte tijdsperiode. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het verhuren van één speelfilm voor €10, die je na het afrekenen in 48 uur één of meerdere keren kunt bekijken. Na die periode dien je opnieuw €10 te betalen om weer toegang te krijgen tot de film.

Het Tradecast VMS maakt het opzetten van een TVOD-verdienmodel erg eenvoudig: nadat je in het VMS één of meerdere video’s aan een te verkopen TVOD-product hebt toegevoegd, is het tijd om één of meerdere Verkoopopties aan te maken voor het Product. Een Verkoopoptie is een bundel van ‘spelregels’ die samen een optie vormen die een koper op je videoplatform kan kiezen om een Product aan te schaffen. Een voorbeeld van een Verkoopoptie voor een TVOD-product kan bijvoorbeeld zijn: dit Product kost eenmalig €4,99, waarmee je een maand lang toegang koopt tot de inbegrepen video.

Zo, nu weet je precies wat de termen AVOD, SVOD, TVOD én OTT betekenen en staat niets je meer in de weg om deze verdienmodellen te benutten voor jouw online videodistributie. Wil je meer weten over het aanbieden van jouw video content middels deze verdienmodellen op je eigen videoplatform?  Kijk dan ook naar ons kennisplatform Tradecast Learn voor nog meer handige tips, tricks en walkthroughs.

Bedankt voor het lezen!