Hoe werkt OTT TV?

OTT TV werkt door middel van een internetverbinding. Dit betekent dat je een stabiele internetverbinding nodig hebt om televisie te kunnen kijken via een OTT-app. Als je eenmaal verbonden bent met internet, kun je je abonneren op een OTT-dienst en via die dienst toegang krijgen tot de daarop aangeboden video content. Deze content kan worden bekeken op verschillende apparaten, zoals een connected tv, een streamingstick, een spelconsole of een mobiele telefoon.

Welke OTT-diensten zijn er beschikbaar?

Er zijn tal van OTT-diensten beschikbaar, elk met hun eigen unieke aanbod van video content. Een aantal van de grote, wereldwijd aangeboden OTT-videoplatformen zijn:

  • Netflix: een van de oudste en meest bekende OTT-diensten, met een grote selectie van films, series en originele content.
  • Hulu: een OTT-dienst met een focus op televisieprogramma’s, waaronder veel populaire shows van grote Amerikaanse zenders.
  • Amazon Prime Video: onderdeel van Amazon Prime, met een grote selectie van films, series en exclusieve inhoud.
  • Disney+: de OTT-dienst van Disney, met een grote selectie van Disney-inhoud, waaronder de Star Wars- en Marvel-franchises.
  • YouTube TV: een live-tv-dienst van YouTube, waarmee je toegang krijgt tot een scala aan live-tv-zenders.

Er zijn ook tal van minder bekende, nieuwe platformen beschikbaar, vooral van kleinere uitgevers van video content. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is dat de doorontwikkeling van technologie het tegenwoordig heel eenvoudig maakt om een eigen videoplatform of OTT-streamingdienst te starten en daarop nieuwe doelgroepen aan te boren. Een groot voordeel: hierop is veel goede content te bekijken, voor elke kijker wat wils.

Netflix - Een OTT TV dienst als voorbeeld

 

Voordelen van OTT TV

OTT TV biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele televisie-abonnementen, vooral als je in het bezit bent van een OTT-apparaat zoals een smartphone of een connected tv. Dit zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

  • Flexibiliteit: OTT-diensten laten je toe om te kijken wanneer je wilt, in plaats van op een vast tijdstip. Dit betekent dat je geen aflevering hoeft te missen omdat je op dat moment niet thuis bent, en je kunt ook gemakkelijk terugkijken naar programma’s die je eerder gemist hebt.
  • Ruime keuze: OTT-diensten bieden vaak een veel groter aanbod van video content dan traditionele televisie-abonnementen. Dit betekent dat er wereldwijd veel content beschikbaar is, dat je keuze hebt uit films, series en andere video content, en dat je gemakkelijk nieuwe dingen kunt ontdekken.
  • Lagere kosten: OTT-diensten zijn vaak veel goedkoper dan traditionele televisie-abonnementen. Dit betekent dat je meer waar voor je geld krijgt, en dat je geen onnodige zenders hoeft te betalen die je toch niet kijkt.
  • Gebruiksgemak: OTT-diensten zijn op grote schaal beschikbaar en gemakkelijk te gebruiken, en je kunt ze bekijken op verschillende apparaten, van smartphones tot een connected tv. Dit betekent dat je televisie kunt kijken waar en wanneer je maar wilt, zonder dat je afhankelijk bent van een traditioneel televisie-abonnement.

Hoe OTT TV de toekomst van televisie beïnvloedt

De groei van OTT TV heeft een grote impact op de televisie-industrie. Het aantal huishoudens dat gebruik maakt van OTT groeit enorm. Een groeiend aantal mensen kiezen ervoor om OTT-diensten te gebruiken in plaats van traditionele televisie-abonnementen. Dit betekent dat traditionele televisie-aanbieders steeds meer concurrentie krijgen van OTT-diensten.

Daarnaast heeft de groei van OTT TV ook geleid tot een verandering in de manier waarop video content wordt gemaakt en gedistribueerd. Veel OTT-diensten produceren nu hun eigen originele inhoud, zoals Netflix met populaire series als Stranger Things en The Crown. Dit betekent dat er minder afhankelijkheid is van traditionele televisie-zenders voor de productie van video content.

Ook de manier waarop video content wordt gedistribueerd is veranderd door OTT TV. In plaats van dat inhoud alleen beschikbaar is op specifieke tijdstippen, zoals bij live tv, kun je nu content naar keuze bekijken wanneer je maar wilt. Dit geeft de kijker meer controle over de inhoud die hij of zij bekijkt.

Oude TV - OTT TV is het nieuwe tv kijken

 

Je eigen OTT TV bij Tradecast

Tradecast maakt het mogelijk om heel eenvoudig je eigen OTT TV videoplatform te lanceren. Met Tradecast ontvang je je eigen Content Management Systeem, van waaruit je je video content kunt uploaden, beheren, uitzenden, analyseren en hier nieuwe verdienmodellen mee lanceren. Het starten van je eigen OTT TV videoplatform kan eenvoudig via ons productoverzicht.

Tradecast video platform and vms thumbnail

 

Conclusie

OTT TV is een populaire manier om televisie te kijken via internet, in plaats van via een traditionele kabel- of satellietverbinding. Dit biedt flexibiliteit, een ruime keuze, lagere kosten en meer gebruiksgemak ten opzichte van traditionele televisie. Er zijn tal van OTT-diensten beschikbaar, elk met hun eigen unieke aanbod en content duur.

De groei van OTT TV heeft een grote impact op de televisie-industrie. Traditionele televisie-aanbieders krijgen steeds meer concurrentie van OTT-diensten en er is een verandering in de manier waarop video content wordt gemaakt en gedistribueerd. OTT TV geeft de kijker meer controle over de video’s die hij of zij wil bekijken.

Met de toenemende populariteit van OTT TV is het duidelijk dat de toekomst van televisie-kijken sterk zal worden beïnvloed door deze technologie. Het biedt kijkers de vrijheid om te kiezen waar, wanneer en hoe ze televisie willen kijken, en biedt ook een grotere keuze aan inhoud dan ooit tevoren.